lördag 31 oktober 2009

Av naturen givet?

Finns det saker man alltid eller nästan alltid kan räkna med att det stämmer?

Vissa saker har för mig mer och mer börjat kännas rätt troligt att de är förutbestämda på något vis. Ett bra exempel på detta, och för att återknyta till mitt tidigare inlägg om självdisciplin, är påståendet ”människan är av naturen lat”.

Jag vill inte medge att alla människor är lata jämt utan snarare att om det finns fler än ett sätt att göra något på väljer folk i allmänhet det lättare. Detta dock under förutsättning att kostnaden i slutänden inte riskerar att bli för stor.

Hur de olika risker och möjliga påföljder värderas är dock högst personligt. För vissa med hög känsla för moral eller etik räcker det med en liten risk för dåligt samvete medens andra behöver "hjälp" med att undvika den uppenbarade genvägen.

Missförstå mig rätt, alla genvägar bör dock inte täppas igen. Lathet är i grunden bra. Det är något som människan lärt sig genom evolutionen för att undvika onödig energiförbrukning. Dessutom har nog fler än en uppfinning latheten eller önskan att förenkla vardagen att tacka för sin tillkomst. Det är de oönskade genvägarna man vill förhindra att folk tar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar